Frågor & Svar

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna och svaren som vi tror att du som kund vill veta om våra produkter. Om du inte hittar svaret på det du söker får du självklart kontakta vår kundtjänst på info@thomasljungqvistgallery.se eller på 070-6840570.

Laminering

Laminering av ett fotografi innebär att applicera en transparent plastfilm över bilden för att skydda den från yttre påverkan och förlänga dess livslängd. Denna process hjälper till att förhindra skador som kan uppstå på grund av fukt, damm, fingeravtryck, UV-strålning och andra miljöfaktorer.

Fotolamineringen skapar en slät och skyddande yta runt fotografiet, vilket gör det mer tåligt och hållbart. Det kan vara särskilt användbart om fotografiet ska visas eller hanteras frekvent. Lamineringen bidrar också till att förstärka färgerna och kontrasten i bilden, vilket ger den ett mer professionellt utseende.

Det finns olika typer av laminat som kan användas, inklusive blankt, matt eller satin, beroende på den önskade effekten och användningen av fotografiet. Vi använder halvmatt lustre pearl på förstoringarna ni väljer laminering på. En välutförd laminering kan bidra till att bevara och skydda fotografiet under lång tid, särskilt om det exponeras för olika väderförhållanden eller om det ska användas i offentliga utrymmen.

Montering

Kartongmontering av ett fotografi är en process där en fotografiets fotopapper monteras på en styv kartong eller liknande substrat för att ge bilden extra stabilitet och stöd. Denna teknik används ofta för presentation och utställningsändamål för att förbättra bildens hållbarhet och visuella presentation.

Processen innefattar vanligtvis att fotot limmas eller monteras på kartongen med en permanent lim eller en annan fästmetod. Detta kan göras för hand eller genom maskinell montering, beroende på tillgänglig utrustning och volymen av fotografier som ska monteras.

Kartongmontering kan ge följande fördelar:

1. Stabilitet: Den styva kartongen ger stöd och stabilitet åt fotografiet, vilket kan förhindra buckling eller böjning.

2. Presentation: Fotografiet får en ren och professionell presentation, särskilt om det ska visas i en ram eller på en utställningsyta.

3. Skydd: Kartongen fungerar som en skyddande barriär för fotografiet och hjälper till att minimera risken för skador från hantering, fukt eller andra yttre påverkningar.

4. Lätt att hänga upp: Om fotografiet ska hängas upp på en vägg, ger kartongmontering en fast yta för att enkelt kunna fästa det i en ram eller direkt på väggen.

Denna teknik används främst för presentation och dekorativa ändamål och kan vara särskilt vanligt inom konstutställningar och gallerier men fungerar lika bra att använda i hemmet.

Ram

Att använda en ram runt ett fotografi kan erbjuda flera fördelar, både visuellt och funktionellt. Här är några av fördelarna med att rama in ett fotografi:

1. Visuell förbättring: En ram ger en tydlig gräns runt fotografiet, vilket kan bidra till att rama in bilden och skapa fokus. Det kan ge en visuell förbättring och göra att fotografiet sticker ut mer.

2. Skydd: Ramar fungerar som ett skydd för fotografiet genom att skapa en barriär mellan bilden och den omgivande miljön. Det hjälper till att förhindra damm, fukt och andra potentiella skador.

3. Stabilitet: Ramar ger struktur och stabilitet åt fotografiet. Det kan förhindra att fotografiet böjer sig eller deformeras över tiden.

4. Anpassningsmöjligheter: Ramar finns i olika stilar, material och färger, vilket ger dig möjlighet att anpassa utseendet och känslan för att passa din konst eller inredning.

5. Hängningsmöjligheter: Ramar gör det enkelt att hänga upp fotografiet på väggen. De flesta ramar har redan fästpunkter eller trådar för att underlätta upphängningen.

6. Skapar enhetlighet: Om du har flera bilder att visa upp, kan ramar skapa en enhetlig och sammanhängande presentation, vilket ger en snygg och organiserad look.

7. Konstnärlig betoning: Ramens design och material kan komplettera och betona konstnärliga aspekter av fotografiet. Det kan vara som en extra konstnärlig dimension till bilden.

Sammanfattningsvis kan en ram vara ett praktiskt och estetiskt val för att förbättra presentationen och skydda ditt fotografi. Valet av ramstil och material kommer ofta an på den specifika estetik och den kontext där du planerar att visa upp fotografiet.

Passpartou

En passpartou (eller passepartout) är en rektangulär eller fyrkantig kartong med en öppning i mitten som används för att rama in konstverk, fotografier eller andra bildmaterial. Öppningen i passpartouten placeras strategiskt för att omge och framhäva bilden. Hos verken ni köper av oss trycks bilden i mitten av ett fotopapper och en tunn grå ram appliceras runt bilden för att ge en 3d-effekt. Det är alltså inte en fysisk extern passpartou utan bild och passpartou sitter ihop.
Här är några fördelar med att använda en passpartou på ett fotografi:

1. Framhäver och centrerar bilden: Passpartouten ger ett utrymme runt fotografin, vilket hjälper till att rama in bilden och ger den en tydlig mittpunkt. Detta kan öka uppmärksamheten på själva motivet och göra det mer iögonfallande.

2. Skapar enhetlighet: En passpartou kan användas för att skapa enhetlighet om du har flera fotografier som ska visas tillsammans. Genom att använda liknande eller matchande passpartouter skapas en harmonisk presentation.

Sammanfattningsvis används passpartouter för dekorativa ändamål och förbättra presentationen av fotografiet. Valet att använda en passpartou är ofta en fråga om personlig preferens och den estetiska känsla man vill uppnå för det visuella verket.

Proffs print

Att skapa en professionellt framkallad fotokopia, oftast kallad en professionell fotoutskrift, jämfört med att använda vanliga hemskrivare eller andra mindre specialiserade alternativ, kan erbjuda flera fördelar:

1. Bättre bildkvalitet: Vårt professionella fotolabb använder högkvalitativa skrivare, papper och bläck som är speciellt utformade för att producera bilder med överlägsen färgåtergivning och skärpa jämfört med vanliga hemskrivare.

2. Längre livslängd: Professionellt framkallade fotografier tenderar att ha en längre livslängd eftersom de trycks på speciellt fotopapper och använder bläck som är utformat för att vara hållbart och motstå blekning över tid.

3. Materialval: Professionella fotolabb använder sig av högkvalitativa papperstyper och ytbehandlingar samt tillval av laminering vilket ger dig möjlighet att anpassa utseendet och känslan av ditt fotografi.

4. Storleksalternativ: Professionella fotoutskriftstjänster erbjuder oftast en mängd olika storleksalternativ, inklusive större format, vilket gör det möjligt för dig att skapa imponerande presentationer och konstverk.

5. Färgprecision: Fotolabb använder kalibrerade skrivare och färgprofiler för att säkerställa korrekt färgåtergivning, vilket kan vara avgörande om du strävar efter att behålla originalfärgerna i ditt fotografi.